Sunday, November 18, 2007

Ilrhéa - Pineau des Charentes
















Det finnes manglende kunnskap blant folk om bruksområdet for produktet Pineau des Charentes (Pineau Charentais eller bare Pineau). Dette er urovekkende, siden kunnskap bør etterstrebes. Men det er dog ikke utrolig, siden det er en drikk som nesten bare er kjent i de franske regionene Charente og Charente-Maritime
hvor den produseres.

Legenden vil ha det til at en vinbonde (i 1589) slo en blanding av moste druer opp i et fat han ikke var klar over inneholdt eau de vie – fatet ble deretter satt i vinkjelleren, og vóila; noen år senere oppdaget man at en ny drikk var klar til å bli introdusert for verden. Drikken brukes som aperitiff, og den finnes i både en hvit og rød utgave. Den hvite blir laget på druetypene Ugni Blanc, Folle Blanche og Colombard. Enkelte ganger med innslag av Sémillon, Sauvignon Blanc og Montils. Såkalt barnelærdom vil noen hevde. Blandingen blir lagret på eikefat i en periode på minst 18 måneder. Resultatet er en drikk som inneholder en alkoholprosent fra 16 til 22%, mens varen som selges i butikker vanligvis holder 17%.

Den røde utgaven på bildet over er produsert på Ile de Ré, og det er denne jeg har drukket mest av. Den har en fin, dyprød farge. Via franske bekjentskaper har jeg også smakt en variant av hvit pineau, servert fra flasker uten etikett (et element nordmenn nok kan ha et smule ambivalent forhold til). Her snakker vi likevel ikke hjemmebrygget skvip, siden ansatte på Coopérative de Vignerons i La Bois Plage en Ré får med smaksprøver fra distilleriet før etiketter festes på flaskene.

Da tenker jeg vi slipper de helt store overraskelsene enkelte har fått om de forsøker å servere Pineau som cognac til voksne menn i 50-årene her i distriktet (ingen nevnt = ingen hengt ut). Selvsagt nevner jeg at dette ikke gjelder undertegnede med flere års erfaring i å drikke Pineau.

No comments: