Wednesday, November 14, 2007

Lyntog, klementiner og ti-meteren














I dag – onsdag den 14. november 2007 – åpnet St PancrasEurostar-stasjonen i det sentrale London. Klokka 11 [ lokal tid ], kjørte det første lyntoget ut fra stasjonen for å ankomme Gare du Nord i Paris to timer og femten minutter senere. Dét er raskt det
. (Et hyggelig poeng er at toget ankom den franske hovedstaden uten forsinkelser, til tross for at de av franskmennene som vanligvis sørger for at togtrafikken fungerer streiker i disse dager - men...vel, streik er en relativt dagligdags aktivitet i Frankrike. Og ikke misforstå, jeg liker Frankrike jeg...)

Tilbake til tog - lyntog! Tidligere har standarden på den engelske delen av jernbanenettet, på den aktuelle strekningen, forhindret togene i å oppnå samme hastighet som de har kunnet holde på fransk jord. Jeg har kjørt fra Waterloo til Brüssel og Paris flere ganger tidligere, og gleder meg sammen med briter, franskmenn og andre som nå kan suse enda raskere til og fra London og Paris på den genialt avslappende måten en togreise tilbyr. Stasjonen St Pancras er bygget om til den nette sum av £800 millioner. Det engelske pundet koster pr (kl 16H50) kr 11,163 - vi snakker om NOK 8,9 milliarder! Dét er mye penger det. Toget i dag var det første passasjertoget som benyttet den nye "channel tunnel rail link", som gir togene anledning til å kjøre like raskt på engelsk som på fransk side av kanalen.

Sakset fra The Guardian:
Richard Brown, the Eurostar chief executive, described the improved service as a "new dawn for short haul travel in Europe". "Our move to St Pancras makes Eurostar even more accessible to travellers across Britain," he said. "We will carry passengers with greater speed, ease and reliability than ever before, and our travellers will have the extra reassurance of knowing that they are making far less environmental impact compared with flying."

Heia lyntog - også i Skandinavia, selv om befolkningstettheten (les: kundegrunnlaget) på kontinentet og her oppe selvsagt ikke kan sammenlignes!

---
Ellers i vinden: Klementiner / The Killers; "Mr. Brightside (Jacques Lucont's Thin White Duke Remix)"

Jeg er frivillig dyttet ut fra 10-meteren av to (velmenende) rampejenter, uten å være sikker på om bassenget inneholder vann.


No comments: